تاریخچه مد و لباس بخش دوم

راجع به لباس مردم قبل از تاریخ مدرکی در دست نیست که بتوان جزئیات آن را مشخص کرد اما پوشاک انسان در طول تاریخ علاوه بر اینکه بدن را از سرما و گرما حفظ می کرده و آن را می پوشانده کارکردهای گوناگون بسیار دیگری اعم از فرهنگی ، هنری ، اجتماعی و حتی سیاسی نیز داشته است . به عنوان مثال با نفوذ مسیحیت لباس بیزانس ها( ۳۳۰ میلادی _۱۴۶۱ میلادی) که تحت تاثیر لباس های یونان ، رم و مشرق زمین بود بدن را کاملا می پوشاند . پیچ و تاب لباس را از رمیان و تزئینات و جلوه لباس را از مشرق زمینیان گرفتند و با پارچه های زیبای ابریشمی ، حریر و زربافت درآمیختند .

 مرد و زن پیراهن های بلند و راسته با آستین های بلند از ابریشم یا کتان می پوشیدند و روی آن کمربند می بستند که تمام این تغییرات در لباس تحت تاثیر عوامل اجتماعی ، سیاسی و حتی مذهبی بوده است .

 زمانی که رم دنیا را تسخیر کرد آداب و رسوم آن رایج شد به طوری که هنوز هم در اروپا اثرات آن باقی است و زمانی که فرانسه به اوج عظمت رسید به عنوان مرجع تقلید قرار گرفت که اکنون می بینیم مد فرانسه در دنیا نفوذ دارد .

با ما در این مقاله همراه باشید تا با انقلاب صنعتی و تاثیر آن در دنیای مد آشنا شویم . با توجه به مقاله قبل شروع مد به صورت امروزی در قرن نوزدهم اتفاق افتاد . انقلاب در قرن هجدهم و نوزدهم تاثیر بسزایی روی شکل گیری مد داشت که در این راستا اختراعات این دوره باعث رونق صنعت پوشاک در جهان شد .

این اختراعات عبارتند از:

اختراع دستگاه کتان جین

اختراع ماشین گیپور دوزی

ماشین جاکارد دوزی

دستگاه پرینت (چاپ )رولی

اولین رنگ های مصنوعی

و مهمترین آن اختراع چرخ خیاطی

یکی از بزرگترین و قدرتمندترین صنایع در دنیا صنعت مد است که در قرن نوزدهم با پایه گذاری رسمی صنعت "طراحی لباس و مد پاریس" به دست "چارلز فردریک ورث" به گونه ای که امروز قابل مشاهده است در سال ۱۸۶۸ آغاز به شکل گیری کرد . این رویداد علاوه بر اینکه طراح  را در جایگاه صاحب نظر بی چون و چرای سبک قرار داد ، باعث شروع مجموعه های ( کالکشن ) فصلی و برگزاری سالی دو مرتبه نمایش مد شد .

در این راستا پوشاک خلق شده پس از سال ۱۸۶۸ در زمره طراحی مد در نظر گرفته می شوند .

در نیمه دوم قرن نوزدهم ورث صنعت مد پاریس را در دست داشت و این شهر به " قلب مد " در دنیا تبدیل شد به همین دلیل به او لقب احترام آمیز " پدر طراحی کوتور (سطح عالی) لباس زنانه " را دادند . پس از سال ۱۸۷۰ نام ورث بارها در مجله های مد روز مطرح شد .

اوایل قرن بیستم را می توان دوره طلایی مد لباس های فرانسوی به شمار آورد . پس از جنگ جهانی اول در مد تغییرات اساسی به وجود آمد . در دهه ۱۹۲۰ بود که خانم ها لباس های مردانه پوشیدند و تا سال ۱۹۲۵ از مد های جدید استقبال می کردند . پوشش های آقایان ، غیر رسمی تر و جوان پسند شد و شلوار گلف که یک شلوار کوتاه بود جزء لباس های رایج آن دوره قرار گرفت ؛ کت های دنباله دار و پیراهن های بلند نیز حذف شدند .

رفته ‌رفته لباسهای زنانه از حالت خشک سابق خارج شدند و لباس های شب که در قسمت کمر با یک حاشیه  از پایین تنه جدا میشد رواج پیدا کرد .

بعد از جنگ جهانی دوم پاریس به مرکز مد در دنیا تبدیل شد و مزون های طراحی لباس زنانه زیادی در این شهر تاسیس شد . در دوران جنگ طراحی های لباس شب بسیار ساده تر از قبل دوخته می شدند و حتی از پارچه های معمول تری که در دسترس عموم در دنیا بود نیز استفاده می شد ، البته میزان استفاده از پارچه بسیار کمتر شده بود که بعد از اتمام جنگ جهانی دوم استفاده فراوان از پارچه مجدداً رایج شد .

در اواسط قرن بیستم مردم به استفاده از لباس های ورزشی روی آوردند و  این سبک لباس رواج پیدا کرد .

در سال ۱۹۴۶ کریستین دیور با پشتیبانی مارشال بوماک ، صاحب کارخانه منسوجات ، سالن مد خود را افتتاح کرد .

 کریستین دیور یک طراح مد و لباس فرانسوی بود که جزء اولین  بنیانگذاران خانه مد در دنیا شناخته شد و در فوریه ۱۹۴۷ طراحی لباس زنانه را آغاز کرد که خیاط این برند از سال ۱۹۴۷ تا ۱۹۵۰ "پی یرکاردن "بود .

اولین کالکشن ( مجموعه ) دیور با نام " ظاهر جدید (New Look   ) " یا کارول ، تشکیل شده از ۹۰ دست لباس جدید بود که نشان دهنده پایان جنگ و جیره بندی بود زیرا این لباس ها بر خلاف دوران جنگ با رویکردی سخاوتمندانه طراحی شده بودند . برای هر لباس به طور متوسط ۲۰ یارد پارچه مصرف شده بود . این مجموعه (کالکشن) آغاز دوران طلایی کاری کریستین دیور بود . او  لباس های خود را با الهام از گلها ، دریا و ساحل طراحی می کرد و دریا منظره مورد علاقه دیور از طبیعت بود .

سوزن دوزی ها در قسمت کمر لباس ، شنل های پرحجم و دامن های گنبدی شکل جزو ویژگی های برجسته برند دیور بودند . در سال ۱۹۵۷ مجله" تایم " عکس دیور را به عنوان یکی از تاثیرگذارترین افراد دنیای مد چاپ کرد .

در طول ده سال پس از اینکه کریستین دیور به شهرت دست پیدا کرد هیچ یک از مجموعه های او چه از نظر تجاری و چه از نظر خلاقیت شکست نخورد و تنها زمانی احساس خطر کرد که در سال ۱۹۵۴ کوکو شنل به طور غیر منتظره ای به صنعت مد بازگشت . از جمله منتقدان طراحی های او فمینیست ها بودند زیرا دیور به دلیل علاقه‌اش به معماری فرم ها و حجم های بدن را در طرح هایش لحاظ میکرد به همین دلیل تمام طرح های او از انحنا و برجستگی اندامی برخوردار بودند و فمینیست ها این طرح ها را به خاطر عدم راحتی زنان در پوشش نمی پسندیدند و می گفتند : برخلاف کوکوشنل که طرح هایش در راستای آزادی پوشش زنان و راحتی آنان است ، دیور در پی معذب ساختن و نمایش اندام آنها است . سپس دیور مجموعه جدیدی طراحی کرد که با خطوط ملایم و طبیعی ، ژاکت های محبوب و بلوز هایی با یقه دریایی شامل می شد . این برند همچنین در زمینه تولید عطر نیز فعالیت داشت که یکی از عطر های معروف آن عطر "میس دیور" برگرفته از نام خواهر دیور است که رایحه این عطر یادآور عطر گل هاست .

همچنین کیف" لیدی دیور" یکی از معروف ترین طرح های این برند است که اولین بار در سال ۱۹۹۵ عرضه شد و به دلیل احترام به "پرنسس دیانا "به این نام شهرت یافت .

چند ماه بعد دیور در سن ۵۲ سالگی هنگامی که در تعطیلات به سر می برد با سومین سکته قلبی درگذشت .

بعد از مرگ او دستیار ارشد او "یویس سنت لورن" و پس از آن " جان گالیانو " در سال ۱۹۹۶ این برند را در دست گرفت که طراحی های فوق العاده او همچنان باعث درخشش این برند شد . پس از جان گالیانو "راف سیمونز " در سال ۲۰۱۲ و در سال ۲۰۱۶ " ماریا کرازیا شیوری " مدیریت این برند را به عهده گرفت و تا به امروز هم این پست را در برند قدرتمند دیور به عهده دارد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *